Martat vinkkaa
Milloin tulisijan
pellit kiinni?
Oletko kuullut vanhan kansanviisauden, suusta suuhun leviävän varman perinnetiedon oikeasta hetkestä sulkeä takan tai leivinuunin luukut, jotta lämpöä ei varmasti karkaa harakoille? Sehän menee niin, että pellin voi tuupata kiinni, kun sininen liekki on kadonnut ja hiillos vielä hehkuu. Tapa elää yhä tiukasti, vaikka hään ja palamisen asiantuntijat kammoksuvat vaarallista perinnettä.
– Voin omasta kokemuksesta kertoa, miten isälleni ja äidilleni kävi. Heillä oli kaksi tulisijaa ja eräänä yönä he heräsivät siihen, kun koira oksenteli. Koira oli jo huonossa kunnossa ja he huomasivat pian itsekin, ettei heillä ole täysi toimintakyky tallessa. Tämä johtui siitä, että isäni oli sitten laittanut perinteisesti kun sininen liekki tuli ja hävisi, pellin kiinni liian aikasin ja siellä oli häkää, Mikkelin paloasemaryhmän päällikkö Markku Mäkelä kertoo.
– Ei kannata puhua mistään sinisestä liekistä tai mistään sellaisesta vaan luukun voi laittaa kiinni, kun hiillos on aivan musta. Silloin ei tule häkää. Ei pidä ajatella sitä, että siinä menee lämpöä hukkaan jos laittaa myöhemmin pellin kiinni, koska häkä pitää saada tulisijasta pois.
Ei sitä lämpöä niin paljon hukkaan mene, parempi pysyä elossa.
Palopäällikkö Markku Mäkelä
Monet luottavat siihen, että häkä poistuu kyllä, koska nykyisen lainsäädännön perusteella sulkupelleissä pitää olla 3-5 prosenttia aukkoa. Ei auta, sanoo Mäkelä.
– Jos ei ole riittävää virtausta, se reikä ei riittäisi siihen, että häkä poistuu.
Pelastusviranomaiset tutkivat muutama vuosi sitten koko Suomessa omakotitalojen häkäpitoisuuksia sairaankuljetuskäyntien yhteydessä. Kävi ilmi, että häkää oli yllättävän monissa rakennuksissa.
– Ihmiset eivät itsekään tienneet raja-arvojen ylittyneen, oireita ei vielä ollut. Siinä vaiheessa jos oireita tulee, särkee päätä, on huonovointisuutta, vetämätön olo ja jopa oksennuttaa niin häkäpitoisuus on jo reilusti yli säädetyn turvallisuusrajan.
Pelastusviranomaisille tulee aika ajoin ilmoituksia tilanteista, joissa häkä on jo aiheuttanut huonovointisuutta.
Häkävaroitinkaan ei pelasta aukottomasti
Palovaroitin ei hälytä häkäpitoisuudesta, mutta häkävaroitin hälyttää. Siihenkään ei kuitenkaan pidä luottaa sokeasti.
– Häkä kaasuna on aavistuksen kevyempää kuin ilma ja häkä menee ilmavirtojen mukaan eikä välttämättä tavoita häkävaroitinta. Korostan sitä, että ei sitä lämpöä niin paljon hukkaan mene, että parempi pysyä elossa ja laittaa pelti kiinni vasta kun hiillos on musta, Mäkelä sanoo.
Häkä on tehokas ja salakavala tappaja. Se yhtyy veren hemoglobiiniin 200 kertaa paremmin kuin happi eli häkä vaikuttaa äärettömän huomaamattomasti.
– Jos menet nukkumaan ja häkäpitoisuus nousee, on todennäköistä, ettet herää. Häkäpitoisuuden noustessa vaivut todennäköisesti syvempään uneen, menet tajuttomaksi ja jos kukaan ei sinua pelasta niin se on kuolema.
Älyteknologia helpottaa arkea ja säästää energiaa – nämä fiksut laitteet auttavat leikkaamaan pientalon energialaskua.
Suola on kodin monikäyttöinen puhdistusaine
Suolaa voi käyttää uskomattoman moneen kohteeseen puhdistusaineena. Suosin suolan kaltaisia monikäyttöisiä, myrkyttömiä aineita kodinhoidossa. Suola sopii myös ihonhoitoon. Siitä voit lukea täältä. Silloin kun samaa ainetta voi käyttää moneen tarkoitukseen, syntyy vähemmin roskaa. Suola on myös vähemmin haitallinen aine ympäristölle. Merisuola on merien luonnollinen mineraali. Maaperässä liiallinen suola sen sijaan voi aiheuttaa ongelmia. Silloin puhutaankin jo suurista suolamääristä kuten teiden suolauksesta.
Klikkaa linkkiä ja lue lisää mihin kaikkeen voit käyttää suolaa.